Mide kanseri tüm kanserler arasında en çok görülen 4.kanser türüdür. Kötü beslenme alışkanlıkları, sigara, genetik yatkınlık gibi çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda oluşur. Erkeklerde daha çok görülen mide kanseri lenf bezlerine, karaciğere ve akciğere sıçrama eğilimindedir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi erkan teşhis edildiğinde tedavisi kolaylaşır.
Mide Kanserinin Nedenleri
Mide kanseri sindirim sistemi organlarının herhangi bir bölümünden gelişerek yayılabilir. Oluşmasında birtakım risk faktörleri vardır. Bu faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Yanlış beslenme (İşlenmiş gıdalar, aşırı hayvansal gıda tüketimi, hazır market ürünleri, aşırı tuzlanmış sebzeler mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlar.)
- Enfeksiyon (En önemli faktör helicobacter pylori enfeksiyonudur.)
- Sigara
- Alkol
- Genetik yatkınlık
- Mide Kanserinin Belirtileri
- Hazımsızlık
- Şişkinlik
- Kilo kaybı
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Kusma
- Doluluk hissi
Mide kanserinin en önemli belirtileri hazımsızlık ve şişkinliktir. İleri evrelerde ise karın ağrısı, bulantı, kusma ve kilo kaybı eşlik edebilir. Daha önce bu şikayetleri olmayan 40 yaş üstü hastaların hazımsızlık ve kilo kaybı gibi semptomları önemsemeleri gerekir.
Mide Kanseri Tedavisi
Mide kanserinin farklı çeşitleri vardır. Tedavi de bu çeşitlere bağlı yapılır. Erken evrelerde yakalanan kanserler cerrahinin daha kolay yapılmasını sağlar. Ameliyatta tümörlü bölüm ya da midenin tamamı alınabilir. Midesi alınan hastaya bağırsaktan yeni mide yapılır. Bu hastalar hayatlarını normal bir şekilde idame ettirebilirler. Sadece verilen diyete uymaları gerekir.
Online Randevu