Cilt ile bağırsak arasında anormal bir kanalın oluşmasına fistül denir. Makat içindeki bağırsak bölümü ile deri arasında kanal oluşmuşsa buna da anal fistül, makatta fistül ya da tıbbi adıyla perianal fistül denir.
Anal fistüller çoğunlukla eskiden oluşmuş bir apse nedeniyle meydana gelir. Anal apse anüs çevresinde yangı sonucu oluşan irinin birikmesidir. Anal fistüller bu apselerden kaynaklanabildiği gibi kronik bağırsak hastalığı ve radyoterapi gibi nedenlerden dolayı da gelişebilir.
Anal Fistül Belirtileri
- Kirli sarı akıntı
- İrin
- Makat çevresinde kaşıntı.
Fistülle birlikte kabızlık yaşandığında ara ara apse atakları görülebilir. Eğer ameliyattan kaçınılırsa ve ara ara apse atakları görülürse yeni tüneller oluşabilir. Bu da hastalığı komplike bir hale sokabilir. Fistül hastalarının kabız olmamaya dikkat etmeleri gerekir. Bunun için bol bol su içilmeli ve lifli gıdalar tüketilmelidir.
Tanı
Fistülün tanısı çoğunlukla muayene ile konulur. Hastalığın makat çevresindeki seyri, komplike olup olmaması, kronik bağırsak hastalığı olup olmaması ve cerrahinin nasıl yapılacağı şu tanı yöntemleriyle kararlaştırılabilir.
- Manyetik rezonanslı görüntüleme
- Rektosigmoidoskopi / kolonoskopi
- Fistülografi
Anal Fistül Tedavisi
Anal fistülün tedavisi ameliyatla yapılır. Ameliyatta amaç fistül yolunu çıkartmaktır. Bütün fistül yolları tamamen çıkarılmalıdır. Bunu yaparken makatın son bölümündeki basıncı arttıran etkeni de ortadan kaldırmak gerekir ki tekrarlama ihtimali ortadan kalksın. Açılan fistül yolu 3-4 haftalık süreçte kapanarak normal anatomik yapısına geri döner. Ameliyat sonrasında makat bölgesinde kanlı akıntı, sızıntı veya kaşıntı olabilir.
Online Randevu