Anal Fissür (Makatta Çatlak)
Anal fissür’ün halk arasındaki adı olan makat çatlağı aslında bu hastalığın kısa tanımını da oluşturur. Makatın çıkışında çatlak şeklinde oluşan yara, özellikle dışkılama esnasında ve sonrasında şiddetli ağrıya neden olur. Bazen kanamanın da eşlik edebildiği anal fissür hastalığının nedeni kabızlıktır. Zor ve sert dışkılamalar sonrasında incecik çatlaklar meydana gelir. Bunlar genellikle kendiliğinden iyileşirler ve akut (erken) anal fissür ismini alırlar. Bazı çatlaklar ise daha uzun sürebilir. Bazen iyileşir, bazen nüksederler. Bunlara da kronik anal fissür denir. Makatta çatlak hastalığı, kadın-erkek, genç-yaşlı herkeste görülebilir.
Anal Fissür Nedenleri
- Kabızlık
- Hamilelik
- Doğum
Anal fissürün birinci nedeni kabızlıktır. Zorlanarak dışkılamak ve dışkının sertleşmesi adeta makatı yırtarcasına zarar verebilir. Doğum sırasında da aynı şekilde zorlanma meydana gelir ve makatta çatlaklar oluşabilir. Hamilelik boyunca ve doğumdan sonra kabızlık şikayetleri artabilir. Bu da anal fissürün oluşma riskini arttırır.
Belirtileri
- Tuvalet sırasında anüste yırtılma hissi
- Şiddetli ağrı
- Kanama (Az miktarda olabilir, bazen hiç olmayabilir)
- Kaşıntı
- Akıntı
Anal Fissür Tedavisi
Anal fissür tedavi edilmezse yıllarca nüksederek devam edebilir. Sonuç olarak anüste daralmaya kadar gidebilir. Asıl tedavisi cerrahi olan bu hastalık eğer erken dönemlerdeyse evde dahi yapılabilecek ameliyatsız yöntemlerle yüzde 80 oranlarında tedavi edilebilir.
Ameliyatsız Tedavi
Günde 2-3 kez ılık suya oturma banyosu yapmak faydalıdır. Doktorun önerdiği kremle masaj uygulaması yapılabilir. Kabızlıktan korunmak, bol sebze ve meyve tüketmek gerekir. Ağrı gidermek için ve dışkının yumuşaması için ilaç verilebilir.
Ameliyat
Esas tedavi ameliyattır. İnternal sfinkteroktomi dediğimiz ameliyat yöntemiyle makatın iç kası kesilerek gevşetilir. Bu sayede bölgedeki basınç düşürülür. Hastaların çok büyük bir kısmı (yüzde 97’nin üstünde) işlemden sonra iyileşir. Çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır. Bazen genel anesteziye başvurulabilir. İşlem 20-30 dakika arası sürer. Endişelendirecek bir ameliyat değildir, gayet basit ve konforludur.
Online Randevu