Çoğunlukla kuyruk sokumunda içinde kıl, kıl topağı ve irin birikimi barındıran boşluk veya kistlere kıl dönmesi denir. Ayrıca koltuk altı, kasık, göbek bölgeleri ve parmak aralarında da görülebilir. Eskiden doğuştan olduğu düşünülen bu hastalığın artık edinsel olduğu kabul edilir. Kıl dönmesi hastalığını kolaylaştıran bazı nedenler ve risk faktörleri mevcuttur:
Kıl Dönmesi Nedenleri
- Vücut kıllarının ve günlük dökülen kıl miktarının fazla olması
- Kalçalar arasındaki yarığın dar ve derin olması (Bu, kıllara uygulanan emme kuvvetinin artmasıyla dökülen kılların dar ve derin olukta uzun süre beklemesine neden olur)
- Derinin uzun süre nemli kalması (Kılların batmasını kolaylaştırır)
- Kalçalar arasındaki yarıkta çatlak ya da nedbe dokusunun olması
- Uzun süre oturarak çalışmak (Biriken kıllar devamlı olarak bu bölgede yaralanmaya neden olur)
- Kötü hijyen
Risk Grupları
- 20-40 yaş arasındaki kişiler
- Sürekli oturarak çalışanlar (masa başı işi yapan ofis çalışanları, öğrenciler, şoförler vb.)
- Erkekler
- Yoğun kıl dokusuna sahip olanlar
- Esmer tenli olanlar
Kıl Dönmesi Belirtileri
- Şişlik
- Ağrı
- Kronik akıntı
Tanı
Hasta doktora başvurduğunda gözle muayene edilir ve kuyruk sokumundaki dönme görülür. Çok nadir de olsa, şüphede kalındığında MR’dan yararlanılabilir.
Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl dönmesinin apseli halinde bölgesel (lokal) veya genel anestezi altında apse boşaltılır. Antibiyotik ve antienflematuar ilaçlar tedaviye eklenir. Ancak hastalığın asıl tedavisi cerrahidir.
Mikrosinüzektomi: Küçük çaplı kistlerde, kist içine fenol/gümüş nitrat enjekte edilerek kistin cilt ağızlarının çıkarılmasıdır. Tekrar etme oranı yüzde 50 civarındadır. Sınırlı vakalarda kullanılır.
Açık cerrahi yöntem: Kist olduğu gibi çıkarılıp doku açık bırakılır. İyileşme süresi uzun, sürekli pansumanlar nedeniyle ağrılı ve tekrar olasılığı yüksektir.
Kapalı yöntem (limberg rotasyon flebi): Bizim de uyguladığımız bu yöntemde kist baklava dilimi şeklinde çıkarılır. Sağ kalçadan kaydırılan cilt/cilt altı yağlı dokuyla açık olan alan bir tahliye dreni konularak kapatılır. Spinal anestezi (belden uyuşturma) ile yapılır. Ortalama 30 dakika sürer. Ertesi gün taburcu olunur. 9-10 gün sonra dikişler alınarak süreç tamamlanır .İlk bir hafta yemek eyleminde ve tuvalet kullanımı dışında oturulmaması önerilir.
KISA SÜREDE İYİLEŞMESİ, AMELİYAT SONRASI AĞRI KONFORU VE TEKRARLAMA RİSKİNİN DÜŞÜK (1-2) olması avantajları arasındadır.
Online Randevu