Mide Botoksu

Ülkemizin ve dünyanın son yıllardaki en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre vücutta sağlığı olumsuz etkileyecek seviyede yağ birikmesidir. Alınan enerji harcanan enerjiden daha fazlaysa vücudun enerji dengesi bozulur ve vücut ağırılığı kişinin sağlığını bozacak düzeyde artarak obeziteyi meydana getirir. Yetişkin bir kişinin vücudundaki yağ oranı yüzde 25-30'un üzerindeyse obez olarak nitelendirilir. (Kadınlarda yüzde 30, erkeklerde yüzde 25). Obezite, kendi başına bir hastalık olmasının dışında birçok hastalığın da oluşmasında etkendir. Kalp hastalıkları, tansiyon, uyku apnesi, diyabet gibi birçok ciddi hastalığın baş nedenleri arasında obezite yer alır.

Obezite Tedavisi

Obezitenin tedavi süreci biraz ayrıcalıklı incelenmelidir. Çünkü hem tedavi prosedürü, hem tedavi çeşitliliği hem de birden fazla branşı ilgilendirdiği için kurallı ve disiplinli bir süreç gerektirir. Davranış değişiklikleri, diyet, egzersiz, ilaç, ameliyatsız işlemler ve cerrahi yöntemler gibi tedavi seçenekleri mevcuttur. İlk tercih her zaman cerrahi dışı yöntemler olmalıdır. Zaten hastanın ameliyat olması için öncelikle Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği vücut kitle indeksine, ardından psikolojik ve fizyolojik yeterliliğe uygun olması gerekir. Dünya Sağlık Örgütüne göre vücut kitle indeksi (VKİ) 40'ın üzerinde olan ya da 35'in üzerinde olup ek hastalıklara sahip olan kişiler obezite ameliyatı olabilir. Vücut kitlen indeksinizi kolayca hesaplamak için tıklayın: VKI

Mide Botoksu

Mide botoksu, obezite tedavisinde uygulanan ameliyatsız yöntemlerden biridir ve oldukça yüz güldürücü sonuçlar verir. Yıllardır cilt kırışıklıkları, göz hastalıkları, nörolojik hastalıklar, terleme, idrar kaçırma gibi birçok alanda kullanılan botoks 10-15 yıldır mideye de uygulanıyor. Enjeksiyon yoluyla uygulanan bölgedeki elektriksel akımı durdurma esasına dayanan botoks mideye uygulandığında midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kaslarını geçici olarak etkisi hale getiriyor. Açlık süresini uzatması sayesinde kişinin kilo vermesini sağlıyor.

Ameliyatsız zayıflama yöntemi olan mide botoksu ortalama 15-20 dakika sürer. Etkisi 4-6 ay sürer. Sinir ve kasların etkisizleştirilmesi sayesinde iştah azalır, mide kaslarının kasılma becerisi kaybolduğu için de midenin boşalması gecikir. Bu sayede besinler midede daha uzun kalır ve tokluk süresi uzar. Daha az gıda ile doyulur, kilo kaybedilir. Normal şartlarda karbonhidratlı besinlerin mideyi terketmesi 2-4 saat kadardır. Mide botoksu uygulamasından sonra bu süre 12 saate kadar uzar.

Mide Botoksu ile Ne Kadar Kilo Verilir?

Mide botoksunun etkisi 4-6 ay kadardır. Bu doğrultuda 6-8 ay içerisinde fazla kiloların yüzde 40'ının verilmesi hedeflenir.

Mide Botoksu Kimlere Yapılır?

Mide botoksu ameliyatsız zayıflama yöntemleri arasındadır. Son yıllarda ülkemizde ve tüm dünyada yaygın bir şekilde yapılmaya başlanan mide botoksu işlemi diyete uyamayan, düzenli egzersiz yapmakta zorlanan, kilo verme girişimlerinden başarısız çıkan ve obezite nedeniyle ek sağlık sorunları yaşayan kişiler için oldukça idealdir. Mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi hastalıkların olması durumunda, öncelikle bu hastalıkların tedavisinin yapılması, ardından mide botoksu işleminin uygulanması önerilir.

Soru Cevap

Yaş sınırı var mıdır?

18-65 yaş aralığındaki kişilere yapılabilir.

Yan etkileri ve zararları var mıdır?

Mide botoksu zararlı bir işlem değildir. İşlemden sonra nadiren bulantı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetler görülebilir; geçicidir.

İşlemden sonra ne kadar hastanede kalınır?

Uygulamadan 1-2 saat sonra yürüyerek hastaneden çıkabilirsiniz.

Mide botoksunun etkileri ne zaman görülür? Ne zaman zayıflarım?

İşlemden 3 gün sonra açlık hissinizde ve iştahınızda azalma olduğunu fark edersiniz. 1 hafta sonra bu his maksimum düzeye çıkar.

Etkisi geçtikten sonra tekrarlanır mı?

Evet tekrarlanabilir.

Online Randevu